fbpx

Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Aktualności

11.12.2020 / Aktualności, Kultura online, Muzeum Farmacji

Przepis na świąteczne ciasteczka pełne przypraw

Przepis na świąteczne ciasteczka pełne przypraw

Muzeum Farmacji wie chyba wszystko o właściwościach roślin i ich dobroczynnych działaniach. Przygotujcie ciasteczka korzenne według naszego przepisu i poznajcie lepiej niezwykłe i cenne przyprawy, które wykorzystujecie w swojej kuchni.

Świąteczne ciasteczka korzenne

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao – opcjonalnie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, zimne masło pokrojone na wiórki oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i na godzinę wkładamy do lodówki. Miską przykrywamy szczelnie, aby zapobiec obeschnięciu – możemy również kulą ciasta umieścić w torebce foliowej i wstawić do lodówki. Następnie posypujemy blat/stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek świątecznych lub szklanki. Wycięte ciasteczka umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i wkładamy do nagrzanego do 180  stopni piekarnika. Pieczemy około 12 min, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka możemy udekorować świątecznie.

Mieszanka korzenna

  • cynamon 2 łyżeczki
  • imbir 1,5 łyżeczki
  • goździki mielone lub roztarte w moździerzu 1,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1,5 łyżeczki
  • kardamon – wyłuskane nasiona 0,5 łyżeczki
  • ziele angielskie – mielone lub roztarte w moździerzu 0,5 łyżeczki
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • anyż wyłuskane ziarenka z pół gwiazdki

Oczywiście ilości składników można dowolnie modyfikować według własnego upodobania.

Zdjęcie pięciu moździerzy w różnych rozmiarach.
Moździerze ze zbiorów Muzeum Farmacji


O użytych przyprawach

I ich niezwykłych właściwościach…

Przyprawy to składniki potraw, zwykle stosowane w niewielkich ilościach dla poprawienia walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) – wizualnych.

W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Warto jest  jednak je stosować ponieważ pobudzają trawienie, konserwują potrawy, działają leczniczo, a dawniej wielu z nich przypisywano działanie magiczne.

Imbir działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia, łagodzi bóle żołądkowe, a także wzmaga apetyt. Wspomaga pracę układu odpornościowego oraz pomaga przy przeziębieniach.

Pieprz łagodzi wzdęcia, dezynfekuje drogi moczowe, pomaga zwalczyć stany zapalne (np. przyzębia), a nawet redukuje odczuwanie bólu.

Ziele angielskie poprawia trawienie. Taniny w nim zawarte zapewniają łagodne znieczulenie, właściwości rozgrzewające, sprawiają, że jest to popularny środek w domach na  bóle stawów i bóle mięśni. Pomaga również  w przyswajaniu witamin grupy B oraz selenu.

Goździki wykazują lecznicze właściwości – olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła. Goździki mają również właściwości „odświeżania oddechu”.

Zdjęcie kilkanaście lasek cynamonu i gwiazdka anyżu.
Cynamon i anyż

Cynamon przydatny okazuje się w trakcie przeziębień, grypy oraz innych infekcji wirusowych. Oprócz tego zalecany jest przy drobnych dolegliwościach żołądkowych .

Anyż ma silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Nasiona anyżu można  stosować w leczeniu przeziębień i infekcji bakteryjnych.

Gałka muszkatołowa znana jest ze swoich właściwości  wpływających na funkcjonowanie układu pokarmowego, odpowiedzialna jest  m.in. za wzmożone wydzielania soku żołądkowego, a tym samym wspomaganie  procesów trawiennych.

Kardamon ma wiele właściwości leczniczych – wspiera odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, niweluje dolegliwości trawienne i nieprzyjemny zapach z ust.

Waga za zbiorów Muzeum Farmacji