fbpx

Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Aktualności

22.09.2022 / Aktualności, Muzeum Farmacji

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia zawitał do Muzeum Warszawy i Muzeum Farmacji na Starym Mieście.

Spotkanie w ramach TISZ odbędzie się w środę, (12 października), o godzinie 16.00. Bilety (10 zł) wkrótce do kupienia w kasie biletowej Muzeum Warszawy lub online.

Spotkanie rozpocznie się w Muzeum Warszawy. Na wystawie stałej, w Gabinecie Opakowań Firm Warszawskim znajduje się butelka firmowa Klaudii Sigaliny po kefirze, w której warszawianki i warszawiacy mogli kiedyś kupić kefir.

Widok Gabinetu Opakowań Firm Warszawskich w Muzeum Warszawy, fot. M. Czechowicz

Podczas spotkania przyjrzymy się tej oryginalnej butelce, w której Klaudia Sigalina sprzedawała swój wyrób, a także prześledzimy fascynującą historię jej przedsiębiorstwa. Omówimy również XIX-wieczny fenomen galaktoterapii, czyli kuracji mlekiem i jego przetworami.

Później wspólnie przejdziemy do Muzeum Farmacji na ul. Piwnej 31/33, w którym wczytamy się w zaskakujące apteczne przepisy na przygotowanie i… wzbogacanie kefiru.

Napój nader przyjemnego smaku

Pod koniec wieku XIX warszawiacy pokochali „napój nader przyjemnego smaku”! Ze względu na liczne właściwości zdrowotne szybko wszedł do asortymentu aptek.

Butelka firmowa K. Sigalina, wytwórnia: Huta Feniks, po 1923 roku, Piotrków Trybunalski, zbiory Muzeum Warszawy, fot. I. Oleś

Pijalnie kefiru Klaudii Sigaliny

Prawdziwa kariera tego specyfiku nabrała tempa wraz z przybyciem do Warszawy Klaudii Sigaliny.

Obdarzona smykałką do interesów producentka otworzyła specjalne pijalnie w kilku punktach miasta, m. in. Ogrodzie Saskim i Alejach Ujazdowskich. Z czasem poszerzyła działalność i zaczęła wysyłać swój towar do popularnych uzdrowisk, np. Ciechocinka. Towarem cieszącym się tak dużym popytem był kefir!


Wydarzenie odbywa się w ramach TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Więcej informacji.