20.09.2024 / Aktualności, Muzeum Warszawskiej Pragi
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia
TISZ Festiwal sprawia, że jedzenie staje się punktem wyjścia do dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś.
Siódma edycja TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, organizowanego przez POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich, odbywa się pod hasłem RZEMIOSŁO, a my po raz kolejny bierzemy w nim udział oferując Wam wydarzenia poświęcone historii Warszawy ze szczególnym uwzględnieniem w niej społeczności żydowskiej.
17 października (czwartek), godz. 16:00–20:00, 30 zł
Warsztaty plecionkarskie: tacka do chleba
Muzeum Warszawskiej Pragi, ul. Targowa 50/52
19 października (sobota), godz. 12:00–14:00, 10 zł
Spacer rodzinny: Życie w dawnej wielokulturowej Warszawie
Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 42
20 października (niedziela), godz. 11:30–13:00, 10 zł
Spacer po praskich młynach – opowieść o mące z Pragi
Muzeum Warszawskiej Pragi, ul. Targowa 50/52
20 października (niedziela), godz. 12:00–13:30,
20 zł normalny / 15 zł ulgowy
Oprowadzanie po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”
Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 42
Więcej o programie festiwalu: polin.pl/pl/tiszfestiwal
Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska
Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?
Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni! Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne.
Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
17 października 2024 roku – 17 kwietnia 2025 roku
Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 42
Więcej informacji o wystawie.