fbpx

Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Wydarzenia

niedz., 20.10.2024
12:00–13:30

Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy

Oprowadzanie po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” | TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

Oprowadzanie po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” | TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

W szynku czy na handelku?

W domu czy na wynos – jak lubili jadać warszawiacy przed wiekami?
Jak gotowało się w ciasnych kamienicach i kiedy powstały pierwsze bary?

Zwiedzanie z przewodnikiem wystawy Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska jest doskonałą okazją do przyjrzenia się zwyczajom kulinarnym warszawiaków, zarówno tych uboższych, jak i tych z bardziej zasobną spiżarnią. Obejrzymy dawne kuchnie i kuchenki, przybory do gotowania i elementy zastawy stołowej. Zajrzymy na zaplecze barów szybkiej obsługi i ekskluzywnych restauracji. Poznamy przepisy na najbardziej wykwintne dania. Pośród dziesiątek kulinarnych opowieści poszukamy też wątków żydowskich, zastanowimy się nad tym, jaki ślad w menu warszawskim zostawiła kuchnia żydowska.

Oprowadzi Aleksandra Kresowska – historyczka sztuki, absolwentka Instytutu Historii Sztuki UW, edukatorka muzealna, varsavianistka i przewodniczka po Warszawie. Od 2013 roku współpracuje z Muzeum Narodowym w Warszawie, Muzeum Łazienki Królewskie i Zamkiem Królewskim. Prowadzi wykłady na Uniwersytetach III Wieku, w domach kultury i w muzeach. Koordynowała programy edukacyjne w Muzeum Narodowym w Warszawie i Art Box Experience w Fabryce Norblina. Od 2024 roku kierowniczka Działu Edukacji Muzeum Warszawy.

Więcej o programie festiwalu: polin.pl/pl/tiszfestiwal

 


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.