niedz., 24.11.2024
16:00–17:30
Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy
Oprowadzanie z prof. Jarosławem Dumanowskim po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”
Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?
Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni! Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
Prof. Jarosław Dumanowski – historyk czasów nowożytnych, którego zainteresowania badawcze obejmują antropologię historyczną, historię kultury materialnej oraz kulturową historię kuchni i wyżywienia. Profesor na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Popularyzator wiedzy dotyczącej dawnej kuchni, pomysłodawca edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria, pionier polskiej gastronomii historycznej. Autor licznych publikacji i artykułów, współscenarzysta i prowadzący serial „Historia kuchni polskiej”.