15.05.2020 / Aktualności, Kultura online, Muzeum Farmacji
Przepisy na ziołowe mikstury
Ziołolecznictwo stosowane było przez ludzkość od zarania dziejów. Mamy udokumentowane informacje sprzed blisko 4000 lat o zastosowaniu roślinnych surowców leczniczych.
Ta metoda leczenia popularna jest do dzisiaj na całym świecie. Istnieje kilka metod stosowania surowców roślinnych. Preparaty mogą być otrzymywane przez stosowanie świeżej rośliny lub soku, bądź poprzez poddanie surowca działaniu:
- zimnej, bądź gorącej wody (w ten sposób powstają odwar, wywary, napary czy maceraty)
- spirytusu (wtedy otrzymamy nalewkę, tinkturę, bądź intrakt),
- cukru (syrop).
Przygotowanie i stosowanie leków według niektórych receptur wymaga dużej wiedzy zarówno botanicznej, jak i medycznej, inne natomiast można w miarę bezpiecznie przygotować nawet domowym sposobem.
Idealną porą roku do takich działań jest wiosna, kiedy przyroda budzi się do życia, wiele roślin kwitnie i zaczyna owocować.
Bezwzględnie należy jednak pamiętać o kilku zasadach:
- zioła zbieramy w jak najmniej zanieczyszczonym środowisku (nigdy w miastach, czy przy ruchliwych drogach),
- stosujemy wyłącznie rośliny, które dobrze znamy i jesteśmy pewni, że nie dojdzie do pomyłki w ich rozpoznaniu (mogłoby to się skończyć tragicznie),
- i jak mówił Paracelsus: „Lek od trucizny odróżnia tylko dawka” – czyli nigdy nie zażywamy więcej, niż wynika z przepisu.
Poniżej prezentujemy kilka dawnych receptur, które warto wypróbować.
„Nalewka” z czosnku
- 3 główki czosnku
- 250 ml spirytusu
Czosnek obieramy, miażdżymy wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Szczelnie zakręcamy. Po upływie około 14 dni, gdy zmieni kolor na słomkowożółty przecedzamy i zlewamy do butelki. Zażywamy codziennie, początkowo od kilku kropli stopniowo zwiększając dawkę około 20 kropli.
„Nalewka” ta jest dobrym sposobem na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi, pomaga też na bóle reumatyczne i działa przeciwmiażdżycowo. Powinna być stosowana kiedy organizm narażony jest na negatywne działanie bakterii i wirusów powodujących infekcje.
Sok z pokrzywy
- pokrzywa
- woda
- opcjonalnie: cytryna, miód
Młode pokrzywy, myjemy i wyciskamy z nich sok za pomocą sokowirówki. Możemy tez użyć blendera lub maszynki do mielenia, wtedy dodajemy wodę w stosunku 1:1. Następnie wylewamy na gęste sito lub odciskamy przez gazę. Możemy dodać miód lub/i cytrynę. Przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce, bo trwałość świeżego soku to niestety tylko 24 godziny. Możemy ją przedłużyć poprzez dodanie alkoholu, miodu lub cukru. Spożywamy 2 łyżki dziennie.
Sok z pokrzywy wpływa korzystnie na układ odpornościowy, stanowi naturalną broń organizmu przeciwko wirusom. Reguluje metabolizm, działa przeciwzakrzepowo, wzmacnia osłabiony po chorobie lub przemęczony organizm.
Syrop z młodych pędów sosny
- 0,5 kg pędów sosny
- 0,5 kg cukru
Młode pędy układamy na dnie słoja i lekko ugniatamy. Przesypujemy warstwą cukru. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Słój przewiązujemy gazą i odstawiamy w słoneczne miejsce na około miesiąc. Gotowy syrop nabierze złocistego koloru, wtedy należy przecedzić płyn do wyparzonych ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Możemy go przechowywać około pół roku.
Taki syrop jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Wzmacnia odporność. Pomaga pozbyć się przeziębienia, a także łagodzi objawy nieżytu górnych dróg oddechowych. Leczy kaszel i chrypę. Zażywamy 3 razy dziennie po łyżce stołowej.
Intrakt z glistnika jaskółcze ziele
- 10 dag glistnika jaskółcze ziele
- 500 ml spirytusu
Umyty glistnik umieszczamy w słoju i wlewamy alkohol. Odstawiamy na około miesiąc w ciemne miejsce, w tym czasie kilka razy potrząsamy słojem. Następnie przecedzamy do butelki.
Otrzymujemy preparat przeciwko kurzajkom i brodawkom. Stosujemy 2 razy dziennie smarując kurzajki do momentu zniknięcia.
„Miód” z mniszka lekarskiego
- 500 szt. kwiatów mlecza
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego pozostawiamy na około godzinę, aby powychodziły z nich owady, następnie krótko przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewany wodą. Gotujemy kilka minut i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie przecedzamy przez gazę, zagotowujemy i dodajemy cukier oraz sok z cytryn. Gotujemy około 2 godzin, aż do momentu kiedy kropla syropu umieszczona na talerzyku tężeje, wtedy wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do chwili wystygnięcia.
„Miód” z mniszka lekarskiego ma wiele cennych właściwości m.in.:
- pozytywnie wpływa na układ odpornościowy,
- wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
- najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu.
Można dodawać do herbaty, do ziołowych naparów, spożywać z pieczywem, ale nie więcej niż 2 do 3 łyżek stołowych.
Napar z kwiatów czarnego bzu
- kilka kwiatostanów świeżego czarnego bzu
- woda
- opcjonalnie: miód, cytryna, imbir
Kilka małych, dojrzałych kwiatostanów wkładamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem. Parzymy ok. 5 min. Ważne, aby świeży bez zalać wrzątkiem, w ten sposób neutralizujemy działanie składników toksycznych glikozydów cyjanogennych: sambunigryny i prunazyny, które mogą spowodować problemy żołądkowe. Do naparu możemy dodać miód, cytrynę lub imbir.
Napar pijemy gorący, a najlepiej sięgnąć po niego przy pierwszych objawach przeziębienia, pomaga przy męczącym kaszlu. Pomoże także pozbyć się bólu głowy oraz wzmocni naszą odporność.