24.08.2021 / Aktualności, Centrum Interpretacji Zabytku
Smaki Dziedzictwa
Tematem tegorocznej odsłony Europejskich Dni Dziedzictwa są Smaki Dziedzictwa. Z tej okazji zespół Centrum Interpretacji Zabytku Muzeum Warszawy przygotował specjalne wydarzenia.
Tradycje kulinarne odgrywały i odgrywają niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów, tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą. Mają także znaczenie dla tożsamości miasta. Poznaj z nami kulinarne dziedzictwo – zarówno warszawskie, jak i ogólnopolskie.
Dziedzictwo PoWarszawsku: od restauracji po speluny Warszawy
UWAGA: Z powodu mało sprzyjających prognoz pogody jesteśmy zmuszeni przenieść wydarzenie do sieci.
Spotkanie 18 września odbędzie się na ZOOM-ie i będzie transmitowane na Facebooku Muzeum Warszawy. Ze względu na duże zainteresowanie wydarzeniem nie jesteśmy w stanie zorganizować go w zamkniętym pomieszczeniu z powodu obostrzeń covidowych.
Do wydarzenia można dołączyć bezpośrednio przez ZOOM-a.
Spotkanie z z Łukaszem Ostoją Kasprzyckim, autorem projektu PoWarszawsku. Historia każdego miasta to również historia jego najpopularniejszych lokali. Przyjrzyjcie się z nami losom i historiom warszawskich knajp, barów, kawiarni, spelun i restauracji XX wieku.
Skąd się wzięły ciasteczka grylażowe? O wpływach zewnętrznych kształtujących kuchnię polską
Podczas niedzielnego wykładu online 19 września Bartek Kieżun opowie jak kuchnia polska kształtowała się pod wpływem innych tradycji kulinarnych. Poznamy dzieje mazurka, kutii, a także losy królewskich kuchmistrzów. Dziedzictwo ma swój smak! A nawet smaki!
W oczekiwaniu na wrześniowe wydarzenia zobacz kawiarnie Warszawy na dawnych pocztówkach i obrazach.