czw., 27.02.2025
18:00–19:30
Wykład
Muzeum Warszawy
udział bezpłatny
Bigos czy spaghetti? Wyzwania kulinarne w polskim kinie lat 70. Wykład Justyny Jaworskiej

Historyk Marcin Zaremba pisał o polskim „bigosowym socjalizmie”, który miał być odpowiednikiem „gulaszowego socjalizmu” Węgrów i opisywać społeczeństwo konsumpcyjne dekady Edwarda Gierka.
Kino tego czasu pokazuje na polskich stołach bigos, ale częściej makaron.
- Co symbolizował?
- Z jakimi aspiracjami się wiązał?
- Czy wiedziano, jak go jeść?
Przyjrzymy się m.in. filmom Janusza Morgensterna, Stanisława Barei i Janusza Zaorskiego z pierwszej połowy lat 70.
dr hab. Justyna Jaworska – kulturoznawczyni, adiunktka w Zakładzie Filmu i Kultury Wizualnej w Instytucie Kultury Polskiej UW. Jest autorką książek Cywilizacja „Przekroju” oraz Piękne widoki, panowie, stąd macie. O kinie polskiego sockonsumpcjonizmu. Zajmuje się między innymi historią obyczaju, kulturą okresu PRL i polskim kinem popularnym.
Uwaga! Bilety do pobrania na godzinę przed wykładem w kasie muzealnej.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu
Sprawdź program wydarzeń towarzyszących wystawie Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska.