śr., 12.10.2022
16:30–17:30
Spotkanie
Muzeum Warszawy
10 zł
Kefir w aptece: Klaudia Sigalina i dietetyczny napój z Kaukazu | TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia
Pod koniec wieku XIX warszawiacy pokochali „napój nader przyjemnego smaku”! Ze względu na liczne właściwości zdrowotne szybko wszedł do asortymentu aptek.
Pijalnie kefiru Klaudii Sigaliny
Prawdziwa kariera tego specyfiku nabrała tempa wraz z przybyciem do Warszawy Klaudii Sigaliny.
Obdarzona smykałką do interesów producentka otworzyła specjalne pijalnie w kilku punktach miasta, m. in. Ogrodzie Saskim i Alejach Ujazdowskich. Z czasem poszerzyła działalność i zaczęła wysyłać swój towar do popularnych uzdrowisk, np. Ciechocinka. Towarem cieszącym się tak dużym popytem był kefir!
Przebieg spotkania
Podczas spotkania przyjrzymy się oryginalnej butelce, w której Klaudia Sigalina sprzedawała swój wyrób, a także prześledzimy fascynującą historię jej przedsiębiorstwa. Omówimy również XIX-wieczny fenomen galaktoterapii, czyli kuracji mlekiem i jego przetworami. Na koniec wczytamy się w zaskakujące apteczne przepisy na przygotowanie i… wzbogacanie kefiru.
Spotkanie rozpocznie się w Muzeum Warszawy. Później grupa wspólnie przejdzie do Muzeum Farmacji na ul. Piwnej 31/33.
Bilety wkrótce do kupienia w kasie biletowej Muzeum Warszawy lub online.
Butelka firmowa K. Sigalina, wytwórnia: Huta Feniks, po 1923 roku, Piotrków Trybunalski, zbiory Muzeum Warszawy, fot. I. Oleś
Wydarzenie odbywa się w ramach TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Więcej informacji.