czw., 27.03.2025
18:00–19:30
Wykład
Muzeum Warszawy
udział bezpłatny
Kuchnia „nowych” warszawiaków – spotkanie z osobami z doświadczeniem migracji | „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”

Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni!
Podczas spotkania porozmawiamy o rodzącej się wielokulturowości Warszawy, w której regionalne smaki przywożone przez jej nowych mieszkańców odgrywają niebagatelną rolę. Spojrzymy na jedzenie jako na istotny element integracji kulturowej.
Udział wezmą:
Khedi Alieva – prezeska Fundacji Kobiety Wędrowne i Szefowa Restauracji Kobiety Wędrowne. Pochodzi z Czeczenii, w Polsce mieszka od 2013 roku. Ukończyła wydziały pedagogiki i prawa Czeczeńskiego Uniwersytetu Państwowego w Groznym, Akademię Mentorów Międzykulturowych Fundacji Ocalenie, Szkołę Liderów Fundacji RCI w Gdańsku, program „Draw the line” Fundacji Feminoteka oraz kursy na temat rozwoju kompetencji międzykulturowych. Prowadzi warsztaty dla studentów, nauczycieli, pracowników socjalnych i urzędników miejskich na temat różnorodności kulturowej, migracji i integracji imigrantów, a także warsztaty dla imigrantek i uchodźczyń na temat ich praw w Polsce. Członkini Rady Imigrantów i Imigrantek w Gdańsku.
Nilofar Ayoubi – afgańska aktywistka i dziennikarka. W Kabulu prowadziła własne przedsiębiorstwa. Wraz z rodziną wyjechała z Afganistanu po przejęciu władzy przez talibów w sierpniu 2021 roku. W 2022 roku otworzyli z mężem w Warszawie restaurację Rumi z kuchnią afgańską i perską. Działa na arenie międzynarodowej aktywnie wspierając kobiety w Afganistanie.
Vladyslav Gryn – wolontariusz, aktywista, współzałożyciel kolektywu Galas. Od początku pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę działa wspólnie z kolektywem BLYZKIST i Domem Kultury „Słonecznik” w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Angażuje się w działania na rzecz integracji migrantów i uchodźców w polskim społeczeństwie poprzez projekty wspólnotowe i działania kulturalne.
Spotkanie poprowadzi Natalia Mętrak-Ruda – dziennikarka kulinarna, tłumaczka literatury anglojęzycznej i włoskiej, doktorka kulturoznawstwa.
Autorka książki o historii wegetarianizmu „Warzywa zjedz, mięso zostaw”. Publikowała w „Smaku”, „Ustach” i Vogue.pl, przez lata pisała o kuchni polskiej w anglojęzycznej sekcji portalu Culture.pl. Stale współpracuje z „Kukbukiem” i Pokojem na Lato. Prowadzi blog o historii kulinariów Przeszłość od kuchni. W jej przekładzie ukazało się ponad pięćdziesiąt pozycji, w tym „Córka papieża noblisty” Dario Fo i bestsellerowa seria „Heartstopper”. Mieszka na warszawskich Bielanach z synem, mężem i dwiema kotkami.
Bilety do pobrania na godzinę przed wykładem w kasie biletowej.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu