czw., 13.03.2025
18:00–19:30
Wykład
Muzeum Warszawy
udział bezpłatny
Od estetyki do smaku: warszawskie przestrzenie przyjemności w duchu Global Brooklyn. Wykład Anny Kwapisz
- Dlaczego kawiarnie na całym świecie wyglądają tak samo lub bardzo podobnie?
- Jakie znaczenie w gastronomii ma estetyka wnętrza?
- Co charakter lokali mówi nam o mieście?
Odpowiedzi na te pytania poznacie podczas wykładu Anny Kwapisz.
Przyjrzymy się zjawisku, które Mateusz Halawa i Fabio Parasecoli nazwali Global Brooklyn. To trend, który widać w kawiarniach i restauracjach na całym świecie. Chodzi o styl, atmosferę, a także sposób, w jaki jedzenie jest tam prezentowane. Wszystko to tworzy miejsca, które koncentrują się na przyjemności – od estetyki wnętrz po smak i jakość serwowanych dań.
Podczas spotkania prześledzimy historię stojącą za tym zjawiskiem i zastanowimy się, jak wygląda Global Brooklyn w Warszawie. Co takie miejsca mówią o mieście? Czy fascynują nas swoim stylem, czy może wskazują na większe problemy, jak nierówności społeczne czy wyzwania ekologiczne? Zrozumienie tych mechanizmów i ich wpływu na nasze życie ma nadzieję pomóc nam tworzyć bardziej sprawiedliwe i zrównoważone przestrzenie gastronomiczne.
Anna Kwapisz – kulturoznawczyni, doktorantka Studiów Nauk o Kulturze i Religii UWr. Jej zainteresowania badawcze krążą wokół estetyki codzienności i projektowania krytycznego, ze szczególnym uwzględnieniem dyscyplin takich jak food studies i food design. Na co dzień związana z wrocławskim BWA, gdzie łączy teorię z praktyką i angażuje się we współpracę z publicznością. W przerwach od projektów prawdopodobnie znajdziecie ją na południu Hiszpanii.
Uwaga! Bezpłatne bilety do pobrania na godzinę przed spotkaniem w kasie muzealnej.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu