niedz., 27.10.2024
16:00–17:30
Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy
Oprowadzanie z Błażejem Brzostkiem po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”
Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?
Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni! Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
Po wystawie oprowadzi Błażej Brzostek – historyk zajmujący się dziejami miast, życiem społecznym, badacz historii kobiet. Pisał między innymi o robotnikach epoki stalinizmu, o kuchni czasów PRL i o „małych Paryżach”, jakimi chciały być Bukareszt i Warszawa. Jest autorem książek, m.in. „Wstecz. Historia Warszawy do początku” oraz, najnowszej „Kawałek świata. Historia Warszawy od początku ”.