niedz., 02.03.2025
16:00–17:30
Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy
Oprowadzanie z Wojciechem Przylipiakiem po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”

Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?
Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni!
Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
Wojciech Przylipiak – autor reportaży (m.in. „Czas wolny w PRL”, „Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.”, „Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsługiwaliśmy klienta w PRL”). Był redaktorem dodatku „Kultura” „Dziennika Gazety Prawnej”, dziennikarzem „Esquire”, PAP. Stypendysta MKiDN oraz m.st. Warszawy.
Autor podcastu „Historia polskiej popkultury” (Spotify, Youtube), kolekcjoner skarbów sprzed lat, o których pisze na blogu bufetprl.com.
Sprawdź program wydarzeń towarzyszących wystawie.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu