niedz., 20.10.2024
12:00–13:30
Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy
Oprowadzanie po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” | TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia
W szynku czy na handelku?
W domu czy na wynos – jak lubili jadać warszawiacy przed wiekami?
Jak gotowało się w ciasnych kamienicach i kiedy powstały pierwsze bary?
Zwiedzanie z przewodnikiem wystawy Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska jest doskonałą okazją do przyjrzenia się zwyczajom kulinarnym warszawiaków, zarówno tych uboższych, jak i tych z bardziej zasobną spiżarnią. Obejrzymy dawne kuchnie i kuchenki, przybory do gotowania i elementy zastawy stołowej. Zajrzymy na zaplecze barów szybkiej obsługi i ekskluzywnych restauracji. Poznamy przepisy na najbardziej wykwintne dania. Pośród dziesiątek kulinarnych opowieści poszukamy też wątków żydowskich, zastanowimy się nad tym, jaki ślad w menu warszawskim zostawiła kuchnia żydowska.
Oprowadzi Aleksandra Kresowska – historyczka sztuki, absolwentka Instytutu Historii Sztuki UW, edukatorka muzealna, varsavianistka i przewodniczka po Warszawie. Od 2013 roku współpracuje z Muzeum Narodowym w Warszawie, Muzeum Łazienki Królewskie i Zamkiem Królewskim. Prowadzi wykłady na Uniwersytetach III Wieku, w domach kultury i w muzeach. Koordynowała programy edukacyjne w Muzeum Narodowym w Warszawie i Art Box Experience w Fabryce Norblina. Od 2024 roku kierowniczka Działu Edukacji Muzeum Warszawy.
Więcej o programie festiwalu: polin.pl/pl/tiszfestiwal