niedz., 23.03.2025
16:00–17:30
Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy
Oprowadzanie z Agatą Cowan-Stronciwilk po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”

Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?
Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni! Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
Agata Cowan-Stronciwilk – dr nauk humanistycznych, historyczka sztuki i kulturoznawczyni związana z Instytutem Nauk o Sztuce Uniwersytetu Śląskiego Katowicach. W 2019 roku obroniła doktorat dotyczący wątków związanych z jedzeniem w sztuce polskiej. Z perspektywy badawczej interesują ją tematy związane z codziennością oraz doświadczeniem zmysłowym w sztuce współczesnej.
Współpracowała z wieloma instytucjami kultury – prowadząc wykłady, organizując wystawy, pokazy filmowe, panele dyskusyjne i spotkania z artystami. Realizowała gościnne wykłady na Uniwersytecie w Turku (Finlandia) oraz na Uniwersytecie w Katmandu (Nepal). Laureatka Fulbright Slavic Award w roku akademickim 2022/2023 (University of Washington, Seattle) oraz stypendium na University of Alberta w Edmonton (Kanada). Odbyła również staż naukowy na Universidade Estadual de Campinas (Brazylia).