niedz., 08.12.2024
16:00–17:30
Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy
Oprowadzanie z Aleksem Baronem po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”
Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?
Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni! Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
Po wystawie oprowadzi Aleksander Baron – jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni młodego pokolenia. Wyróżniony tytułem Szef Kuchni Jutra (Chef de L’avenir) przez Gault&Millau. Poprzez kulinaria na nowo odczytuje historię Polski zwracając uwagę na jej wielokulturową tradycję. Znany popularyzator tradycji fermentacji żywności. Prowadzi warsztaty kulinarne i sensoryczne. Jest autorem kilku książek oraz licznych artykułów m.in. dla magazynu „Kukbuk” i miesięcznika „Zwierciadło”. Współpracuje z Instytutem Adama Mickiewicza i Poloną oraz z Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN.