niedz., 16.02.2025
16:00–17:30
Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy
Oprowadzanie z Pawłem Lorochem po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”

Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?
Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni!
Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
Paweł Loroch – urodzony w 1979 roku w Warszawie dziennikarz radiowy i telewizyjny, tekściarz, podcaster i promotor kultury kulinarnej. Autor książek (m.in. „Atlas Kanapek Świata” wydawnictwa National Geographic), scenariuszy i gier planszowych. Współtwórca i wieloletni dyrektor stacji radiowej Antyradio, gdzie przez półtorej dekady prowadził audycję „Gastrofaza”. W latach 2005-2013 był jednym z gospodarzy kuchni programu „Pytanie na Śniadanie” w TVP2. Od połowy 2024 roku prowadzi audycję „Strefa Gastro” w Radiu Eska Rock.
Sprawdź program wydarzeń towarzyszących wystawie.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu