Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Wydarzenia

niedz., 09.03.2025
16:00–17:30

Oprowadzanie
Muzeum Warszawy
20 zł normalny / 15 zł ulgowy

Oprowadzanie z Tessą Capponi-Borawską po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”

Oprowadzanie z Tessą Capponi-Borawską po wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”

Kuchenne ewolucje – jak i co jadała Warszawa przez wieki?

Wystawa Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska opowiada historię miasta… od kuchni!

Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.

Tessa Capponi-Borawska – urodzona we Florencji absolwentka tamtejszego uniwersytetu, od 1983 roku mieszka w Polsce. Przez ponad 20 lat pracowała w Katedrze Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Od wielu lat związana z „Twoim Stylem”. Publikowała również w „Elle”, „Kuchni”, „Gazecie Wyborczej”, „W drodze” oraz „Rzeczpospolitej”. Autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią, Dziennik toskański, Smak kwiatów pomarańczy (wraz z Agnieszką Drotkiewicz) i wielu innych publikacji o historii kuchni i kulturze jedzenia. Mieszka i pracuje w Warszawie.

Sprawdź program wydarzeń towarzyszących wystawie.

Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.