czw., 31.10.2024
18:00–19:30
Wykład
Muzeum Warszawy
udział bezpłatny
Schabowy z ananasem i whisky z colą – warszawskie restauracje w dobie transformacji | „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”
W roku 1989 warszawska scena kulinarna rozpoczęła zmianę błyskawiczną i radykalną. Pierwsze produkty luksusowe, dotąd niedostępne, trafiły na stoły restauracji. Most powietrzny via Berlin dowoził tani kawior z istniejącego wciąż ZSRR, warszawską ulicą rządziły plastikowe jugosłowiańskie budki z azjatyckim jedzeniem. Na Starówce „miasto” wymuszało haracze na restauratorach, którzy podawali luksusową wersję schabowego ozdobionego ananasem z puszki. W restauracjach hotelowych pojawiali się pierwsi sommelierzy, którzy jeszcze nie wiedzieli, że tak się nazywają, a Janusz Gajos w „Psach” nowocześnie zamawiał whisky z colą. To czas niezwykle intensywny i – paradoksalnie – dość długotrwały.
Postaramy się przypomnieć go sobie, a może nawet zanalizować, wspomagając się tekstami i zdjęciami z epoki oraz kolegialnym wysilaniem pamięci.
Łukasz Modelski – historyk sztuki częściej zajmujący się dziejami kuchni i wina. Autor książek kulinarnych, w radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową Drogę przez mąkę – audycję o związkach literatury i kuchni. Gotuje dania historyczne na antenie TVP Historia, zdarza mu się sędziować w konkursach kulinarnych i winnych. Laureat Prix de la Littérature Gastronomique przyznawanej przez Académie Internationale de la Gastronomie, współzałożyciel polskiej gałęzi Chaine des Rôtisseurs, autor rozmów z najważniejszymi szefami kuchni na świecie, tropiciel kuchennych historii.
Bezpłatne bilety będą do pobrania w kasie Muzeum Warszawy na godzinę przed wykładem.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu