fbpx

Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Aktualności

22.11.2021 / Aktualności, Centrum Interpretacji Zabytku, Działalność edukacyjna, Edukacja dla dorosłych i młodzieży

Bliski Wschód od Kuchni

Bliski Wschód od Kuchni

Smaki Bliskiego Wschodu od dziesięcioleci goszczą na stołach całego świata. Współcześnie często nawet nie pamiętamy już o ich orientalnym pochodzeniu i ostro – słonych przysmakach.

Wykłady dr Magdaleny El-Ghamari, które pomogą zrozumieć odmienności społeczno-kulturowe Bliskiego Wschodu.


Wykup dostęp do naszych najciekawszych wykładów na platformie VOD eWejsciowki.pl. Koszt jednego nagrania to 5 zł. Wykład należy obejrzeć w ciągu 48 godzin od momentu zakupu.


Pasta i tażin: kuchenne rewolucje libijskie

Dolma, sarma i abraq: Nie tylko kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie

Qahwah arabiyya: społeczno-kulturowe spotkanie z Bliskim Wschodem przy arabskiej kawie

Dr Magdalena El-Ghamari – doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko-muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.


Obejrzyj pozostałe wykłady online: