22.11.2021 / Aktualności, Centrum Interpretacji Zabytku, Działalność edukacyjna, Edukacja dla dorosłych i młodzieży
Bliski Wschód od Kuchni
Smaki Bliskiego Wschodu od dziesięcioleci goszczą na stołach całego świata. Współcześnie często nawet nie pamiętamy już o ich orientalnym pochodzeniu i ostro – słonych przysmakach.
Wykłady dr Magdaleny El-Ghamari, które pomogą zrozumieć odmienności społeczno-kulturowe Bliskiego Wschodu.
Wykup dostęp do naszych najciekawszych wykładów na platformie VOD eWejsciowki.pl. Koszt jednego nagrania to 5 zł. Wykład należy obejrzeć w ciągu 48 godzin od momentu zakupu.
Pasta i tażin: kuchenne rewolucje libijskie
Qahwah arabiyya: społeczno-kulturowe spotkanie z Bliskim Wschodem przy arabskiej kawie
Dr Magdalena El-Ghamari – doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko-muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.
Obejrzyj pozostałe wykłady online: