fbpx

Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Aktualności

16.04.2022 / Aktualności, Kultura online

Bomboniera z cukierni L. Lourse’a

Bomboniera z cukierni L. Lourse’a

„Confiserie L. Lourse” czyli cukiernia słynnego Szwajcara z Gryzonii została otwarta w 1821 roku przy ulicy Miodowej. Istniała przeszło 120 lat i cieszyła się zasłużoną renomą ze względu na jakość wyrobów i niepowtarzalną atmosferę.

Mieszkańcy Warszawy zaopatrywali się w niej w przeróżne słodkości.

Czy zastanawia Cię jakie świąteczne frykasy cieszyły się największym uznaniem przedwojennych warszawiaków? W co pakowano wyroby cukiernicze, charakteryzujące się wyjątkowym wyglądem i smakiem?

Obejrzyj film, żeby poznać odpowiedzi na te pytania. Dowiesz się z niego również o wielkanocnej ofercie firmy Laurentego Lourse’a i tajemniczej bombonierce.

Bomboniera w kształcie jaja, autorstwo nieznane, Wytwórnia nieznana, Laurent Lourse i Spółka, lata 30. XX w., Warszawa (?), zb. Muzeum Warszawy, fot. I. Oleś