11.12.2020 / Aktualności, Kultura online, Muzeum Farmacji
Przepis na świąteczne ciasteczka pełne przypraw
Muzeum Farmacji wie chyba wszystko o właściwościach roślin i ich dobroczynnych działaniach. Przygotujcie ciasteczka korzenne według naszego przepisu i poznajcie lepiej niezwykłe i cenne przyprawy, które wykorzystujecie w swojej kuchni.
Świąteczne ciasteczka korzenne
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- ¼ szklanki cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka kakao – opcjonalnie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, zimne masło pokrojone na wiórki oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i na godzinę wkładamy do lodówki. Miską przykrywamy szczelnie, aby zapobiec obeschnięciu – możemy również kulą ciasta umieścić w torebce foliowej i wstawić do lodówki. Następnie posypujemy blat/stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek świątecznych lub szklanki. Wycięte ciasteczka umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 12 min, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka możemy udekorować świątecznie.
Mieszanka korzenna
- cynamon 2 łyżeczki
- imbir 1,5 łyżeczki
- goździki mielone lub roztarte w moździerzu 1,5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa 1,5 łyżeczki
- kardamon – wyłuskane nasiona 0,5 łyżeczki
- ziele angielskie – mielone lub roztarte w moździerzu 0,5 łyżeczki
- pieprz mielony 0,5 łyżeczki
- anyż wyłuskane ziarenka z pół gwiazdki
Oczywiście ilości składników można dowolnie modyfikować według własnego upodobania.
O użytych przyprawach
I ich niezwykłych właściwościach…
Przyprawy to składniki potraw, zwykle stosowane w niewielkich ilościach dla poprawienia walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) – wizualnych.
W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Warto jest jednak je stosować ponieważ pobudzają trawienie, konserwują potrawy, działają leczniczo, a dawniej wielu z nich przypisywano działanie magiczne.
Imbir działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia, łagodzi bóle żołądkowe, a także wzmaga apetyt. Wspomaga pracę układu odpornościowego oraz pomaga przy przeziębieniach.
Pieprz łagodzi wzdęcia, dezynfekuje drogi moczowe, pomaga zwalczyć stany zapalne (np. przyzębia), a nawet redukuje odczuwanie bólu.
Ziele angielskie poprawia trawienie. Taniny w nim zawarte zapewniają łagodne znieczulenie, właściwości rozgrzewające, sprawiają, że jest to popularny środek w domach na bóle stawów i bóle mięśni. Pomaga również w przyswajaniu witamin grupy B oraz selenu.
Goździki wykazują lecznicze właściwości – olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła. Goździki mają również właściwości „odświeżania oddechu”.
Cynamon przydatny okazuje się w trakcie przeziębień, grypy oraz innych infekcji wirusowych. Oprócz tego zalecany jest przy drobnych dolegliwościach żołądkowych .
Anyż ma silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Nasiona anyżu można stosować w leczeniu przeziębień i infekcji bakteryjnych.
Gałka muszkatołowa znana jest ze swoich właściwości wpływających na funkcjonowanie układu pokarmowego, odpowiedzialna jest m.in. za wzmożone wydzielania soku żołądkowego, a tym samym wspomaganie procesów trawiennych.
Kardamon ma wiele właściwości leczniczych – wspiera odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, niweluje dolegliwości trawienne i nieprzyjemny zapach z ust.