30.06.2020 / Akademia Pani Pragi, Aktualności, Kultura online, Muzeum Warszawskiej Pragi
Tradycyjne żydowskie przepisy na hummus i kugel
Przed II wojną światową Żydzi stanowili ok. 30% mieszkańców całej Warszawy. Była to grupa bardzo zróżnicowana, wśród której byli tacy, którzy blisko żyli z sąsiadami innych wyznań.
Nieżydowscy sąsiedzi, którzy wpadali na poczęstunek w świąteczne dni prawie zawsze zachwalali niezwykły smak tradycyjnych potraw żydowskich.
Do wyboru macie przepisy na dwie proste, tradycyjne, żydowskie potrawy.
Hummus z oliwkami
To w zasadzie potrawa popularna wśród Żydów mieszkających np. w Izraelu, a także na całym bliskim wschodzie. Jest to lekka przekąska, która idealnie nadaje się na lato.
Przygotowanie: mniej niż 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: danie niedrogie
1 szklanka ciecierzycy z puszki
3/4 szklanki zielonych drylowanych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
do podania natka pietruszki
Przygotowanie dania
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Ciecierzycę i oliwki przekładamy do oddzielnego naczynia. Wlewamy oliwę z oliwek i miksujemy na gładko.
- Dodajemy czosnek, pastę sezamową, sok z cytryny i kurkumę. Miksujemy ok. 45 sekund
- Wedle uznania doprawiamy solą morską i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
- Gotowy humus najlepiej wstawić do lodówki.
- Podajemy go z natką pietruszki jako przekąskę z pieczywem
Kugel
Typ potraw tradycyjnej kuchni żydowskiej, aszkenazyjskiej, łączących wiele składników w formie zapiekanki. Składniki mogą się zmieniać, a jedynym stałym są jajka. Warzywny kugel to niesamowicie pyszny i prosty przepis ze starej książki kucharskiej. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a dopiero przed pieczeniem zalać mieszaniną jajek i zapiec.
Przygotowanie: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: danie niedrogie
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego, posiekanego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie dania
- Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzeć na wiórki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- W misce wymieszać wszystkie warzywa z rozmąconymi jajkami, tartą bułką i przyprawami.
- Formę do zapiekania posmarować oliwą. Wypełnić warzywną masą, wierzch zapiekanki wyrównać i skropić oliwą lub olejem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50-60 minut.
- Podawać póki gorące.
SMACZEGO!
Foto: Nicholas Barbaros / Unsplash