fbpx

Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Aktualności

30.06.2020 / Akademia Pani Pragi, Aktualności, Muzeum Warszawskiej Pragi

Tradycyjne żydowskie przepisy na hummus i kugel

Tradycyjne żydowskie przepisy na hummus i kugel

W lipcu zapraszamy do odwiedzin żydowskich modlitewni będących pod naszą opieką. W ostatnim czasie poddaliśmy je pracom konserwatorskim. O ich historii możecie poczytać w artykułach umieszczanych w piątkowym cyklu „Wielokulturowe podróże”. Dziś proponujemy Wam podróż smakową!

Przed II wojną światową Żydzi stanowili ok. 30% mieszkańców całej Warszawy. Była to grupa bardzo zróżnicowana, wśród której byli tacy, którzy blisko żyli z sąsiadami innych wyznań.

Nieżydowscy sąsiedzi, którzy wpadali na poczęstunek w świąteczne dni prawie zawsze zachwalali niezwykły smak tradycyjnych potraw żydowskich.


Dziś proponujemy Wam edukacyjną zabawę w kuchni. Do wyboru macie przepisy na dwie proste, tradycyjne, żydowskie potrawy.

Hummus z oliwkami

To w zasadzie potrawa popularna wśród Żydów mieszkających np. w Izraelu, a także na całym bliskim wschodzie. Jest to lekka przekąska, która idealnie nadaje się na lato.

Przygotowanie: mniej niż 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Koszt: danie niedrogie

Składniki na hummus z oliwkami

1 szklanka ciecierzycy z puszki
3/4 szklanki zielonych drylowanych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz

do podania natka pietruszki

Przygotowanie dania

  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Ciecierzycę i oliwki przekładamy do oddzielnego naczynia. Wlewamy oliwę z oliwek i miksujemy na gładko.
  • Dodajemy czosnek, pastę sezamową, sok z cytryny i kurkumę. Miksujemy ok. 45 sekund
  • Wedle uznania doprawiamy solą morską i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
  • Gotowy humus najlepiej wstawić do lodówki.
  • Podajemy go z natką pietruszki jako przekąskę z pieczywem

Kugel

Typ potraw tradycyjnej kuchni żydowskiej, aszkenazyjskiej, łączących wiele składników w formie zapiekanki. Składniki mogą się zmieniać, a jedynym stałym są jajka. Warzywny kugel to niesamowicie pyszny i prosty przepis ze starej książki kucharskiej. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a dopiero przed pieczeniem zalać mieszaniną jajek i zapiec.

Przygotowanie: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Koszt: danie niedrogie

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego, posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania

  • Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzeć na wiórki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • W misce wymieszać wszystkie warzywa z rozmąconymi jajkami, tartą bułką i przyprawami.
  • Formę do zapiekania posmarować oliwą. Wypełnić warzywną masą, wierzch zapiekanki wyrównać i skropić oliwą lub olejem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50-60 minut.
  • Podawać póki gorące.

SMACZEGO!

Foto:  Nicholas Barbaros / Unsplash