22.09.2022 / Aktualności, Muzeum Farmacji
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia zawitał do Muzeum Warszawy i Muzeum Farmacji na Starym Mieście.
Spotkanie w ramach TISZ odbędzie się w środę, (12 października), o godzinie 16.00. Bilety (10 zł) do kupienia w kasie biletowej Muzeum Warszawy lub online. KUP BILET
Spotkanie rozpocznie się w Muzeum Warszawy. Na wystawie stałej, w Gabinecie Opakowań Firm Warszawskim znajduje się butelka firmowa Klaudii Sigaliny po kefirze, w której warszawianki i warszawiacy mogli kiedyś kupić kefir.
Podczas spotkania przyjrzymy się tej oryginalnej butelce, w której Klaudia Sigalina sprzedawała swój wyrób, a także prześledzimy fascynującą historię jej przedsiębiorstwa. Omówimy również XIX-wieczny fenomen galaktoterapii, czyli kuracji mlekiem i jego przetworami.
Później wspólnie przejdziemy do Muzeum Farmacji na ul. Piwnej 31/33, w którym wczytamy się w zaskakujące apteczne przepisy na przygotowanie i… wzbogacanie kefiru.
Napój nader przyjemnego smaku
Pod koniec wieku XIX warszawiacy pokochali „napój nader przyjemnego smaku”! Ze względu na liczne właściwości zdrowotne szybko wszedł do asortymentu aptek.
Pijalnie kefiru Klaudii Sigaliny
Prawdziwa kariera tego specyfiku nabrała tempa wraz z przybyciem do Warszawy Klaudii Sigaliny.
Obdarzona smykałką do interesów producentka otworzyła specjalne pijalnie w kilku punktach miasta, m. in. Ogrodzie Saskim i Alejach Ujazdowskich. Z czasem poszerzyła działalność i zaczęła wysyłać swój towar do popularnych uzdrowisk, np. Ciechocinka. Towarem cieszącym się tak dużym popytem był kefir!
Wydarzenie odbywa się w ramach TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Więcej informacji.