03.09.2021 / Aktualności, Centrum Interpretacji Zabytku, Działalność edukacyjna, Edukacja dla dorosłych i młodzieży
Delicje warszawskie – wykłady Alberta Judyckiego dostępne online
Delicje warszawskie to cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu.
Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.
Albert Judycki – wnuk założyciela i właściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.
Wykup dostęp do naszych najciekawszych wykładów na platformie VOD eWejsciowki.pl. Koszt jednego nagrania to 5 zł. Wykład należy obejrzeć w ciągu 48 godzin od momentu zakupu.
Fakty i mity. O cukierniach przedwojennej Warszawy
Witold Herbaczyński w swojej uroczej książce „W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich” roztacza romantyczną wizję starych dobrych czasów, w której przedwojenne cukiernie były miejscami, gdzie kwitło rzemiosło oraz etyka pracy. Albert Judycki opowie, jak było naprawdę…
Najnowsze dzieje warszawskiej sceny cukierniczej
Bohaterskie czasy powojenne, smutek późnej PRL, szalone lata 90-te, pierwsze dekady zglobalizowanego XXI wieku. Każdy z tych okresów był na swój sposób wyjątkowy. Przyjrzymy się tym czterem różnym epokom, analizując cukiernicze czasopisma oraz przypatrując się starym i nowym gwiazdom wśród warszawskich cukierni.
Obejrzyj pozostałe wykłady online: