fbpx

Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Aktualności

03.09.2021 / Aktualności, Centrum Interpretacji Zabytku, Działalność edukacyjna, Edukacja dla dorosłych i młodzieży

Delicje warszawskie – wykłady Alberta Judyckiego dostępne online

Delicje warszawskie – wykłady Alberta Judyckiego dostępne online

Delicje warszawskie to cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu.

Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.

Albert Judycki – wnuk założyciela i właściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.


Wykup dostęp do naszych najciekawszych wykładów na platformie VOD eWejsciowki.pl. Koszt jednego nagrania to 5 zł. Wykład należy obejrzeć w ciągu 48 godzin od momentu zakupu.


Fakty i mity. O cukierniach przedwojennej Warszawy

Witold Herbaczyński w swojej uroczej książce „W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich” roztacza romantyczną wizję starych dobrych czasów, w której przedwojenne cukiernie były miejscami, gdzie kwitło rzemiosło oraz etyka pracy. Albert Judycki opowie, jak było naprawdę…